احتمالا در مراسمات مختلف با آدم‌هایی برخورد داشته‌اید که احساس کردید ارتباط برقرارکردن با آن‌ها ساده بوده و می‌توانید دراحتمالا در مراسمات مختلف با آدم‌هایی برخورد داشته‌اید که احساس کردید ارتباط برقرارکردن با آن‌ها ساده بوده و می‌توانید در همان دیدارهای اول نیز با آن‌ها شوخی کنید. این خود یک مهارت اجتماعی است که افراد با روابط عمومی بالا دارای آن هستند.. درواقع برخی افراد سعی میکنند با شوخی کردن در جای درست و در نهایت احترام، ارتباطی سالم و شاد با دیگر افراد برقرار کنند تا در همان لحظات همنشینی، اوقات خوشی را رقم زنند. معمولا در مواجهه با این‌گونه افراد می‌گوییم او شوخ طبع است.

برخی افراد گمان می‌کنند انسان‌های شوخ‌طبع افرادی هستند که دائما درحال شوخی‌کردن و تعریف کردن جک‌های مختلف هستند؛ اما این ویژگی چیزی فراتر از این تعریف‌های ساده است که جهت آشنایی بیشتر با این ویژگی شخصیتی، در ادامه به بررسی تمامی جوانب آن پرداخته‌ایم تا دقیقا بدانید شوخ طبعی یعنی چه.

مفهوم شوخ‌طبعی چیست؟

برای آنکه بدانید شوخ طبعی چگونه است، بهتر است این‌طور پاسخ دهیم که این ویژگی همان عاملی است که باعث می‌شود ارتباط با برخی افراد آسان‌تر شود و لحظات خوشی را در کنار یکدیگر تجربه کنید. شوخ طبعی به منزله جک تعریف کردن یا دائم خندیدن نیست. افراد شوخ طبع از هوش هیجانی بالایی برخوردار بوده و ممکن است بدیهی‌ترین امور را به‌گونه‌ای انجام دهند یا تعریف کنند که سبب خنده اطرافیان شوند.

احتمالا برایتان پیش آمده که در مواجهه با یک سؤال جدی، مخاطب شما جوابی را داده که سبب خنده شما و از بین رفتن جدیت فضای حاکم شده است؛ به همین جهت نمی‌توان مفهوم واحدی برای شوخ طبعی در نظر گرفت و تنها می‌‌توان گفت برخی افراد از این توانایی برخوردار هستند که در مواقعی خاص اقدام به انجام کارهایی ‌کنند که برای دیگران جذاب بوده و به‌نوعی دیگران از بودن در کنار آن فرد احساس شادی و لذت می‌کنند. از سوی دیگر افراد شوخ طبع نیز از اینکه موجب خنده اطرافیان شوند لذت می‌برند.

آثار و فواید شوخ‌طبعی

فواید شوخ طبعی جذب زنان

شوخ طبعی فواید زیادی دارد که مهم‌ترین آن برقراری ارتباطات گسترده و دوستانه به‌واسطه شوخی و طنازی است. درواقع اگر بخواهیم از منظر احساسات به شخصیت یک فرد شوخ طبع بنگریم، متوجه می‌شویم با فردی نسبتا خوشحال و آسوده خیال مواجه هستیم. از سوی دیگر نتیجه تحقیقات بسیاری ثابت کرده‌اند که افراد شوخ طبع به هنگام مواجهه با چالش‌های زندگی نیز به این بخش از اخلاق خود رو آورده و سعی می‌کنند با تغییر افکار و هدایت زندگی به سمت شوخی، ذهنشان را برای روشن شدن چراغ مسیرهایی جدید باز کنند.

از سوی دیگر این صفت می‌تواند سبب بهبود کیفیت بسیاری از روابط کاری و صمیمانه شود؛ ‌به‌طوری‌که یک فرد شوخ طبع می‌تواند با رفتار طنازانه خود در موقعیت درست، سبب از بین رفتن جو خشک فضاهای کاری شده و موجب گردد در فضایی صمیمانه‌تر با رعایت تمامی حریم‌ها، محیطی آرام جهت انجام امور کاری ایجاد شود. درواقع بسیاری از امور حرفه‌ای ماهیت خشکی داشته و این هنر شوخ طبعی افراد حتی می‌تواند با کاهش خستگی و کلافگی کارمندان، منجر به بالارفتن راندمان آن‌ها شود.

روان‌شناسان متعددی با پیشبرد تحقیقاتی گسترده بر روی گروه زنان به این نتیجه رسیده‌اند که شوخ طبعی در جذب زنان نیز مؤثر بوده و غالب آن‌ها جذب مردانی می‌شوند که به اصول شوخ طبعی با دختر واقف بوده و این قابلیت را دارند در موقعیت‌های درست و به‌جا سبب خنده و آسودگی آن‌ها شوند. مثلا اگر این ویژگی را داشته باشید، در گفتگو، سوالات و مکالمات قرار اول با خانم‌ها هیچگاه به مشکل نمیخورید و از استرس هر دو طرف کم میکنید.

این موضوع در روابط میان زوجین نیز صدق می‌کند و آمارها به‌خوبی نشان‌ می‌دهند افرادی که شوخ طبعی با همسر را در اولویت قرار داده‌اند، تنش‌های کمتری را تجربه کرده و به‌نوعی شوخ طبعی در رابطه به مدیریت هرچه بهتر چالش‌ها نیز کمک می‌کند.

انواع شوخ‌طبعی

به‌طورکلی شوخ طبعی را می‌توان در چهار سبک دسته‌بندی کرد که در ادامه به بررسی هر یک از این موارد پرداخته‌ایم:

شوخی خودتخریبی

شوخ طبعی خود تخریبی

در این سبک از شوخی‌ها، فرد موردنظر از طریق تخریب خود و به‌نوعی بیان نقطه ضعف‌ها و شکست‌هایی که در طول زندگی تجربه کرده تلاش می‌کند فضای خنده و سرگرمی ایجاد کند.

به‌طورکلی این مدل را نمی‌توان شیوه‌ای درست برای طنازی دانست؛ چرا که تخریب شخصیت خود ممکن است در همان وهله اول موجب خنده دیگران و حتی خودتان شود، اما با تکرار این شیوه متوجه تأثیرات منفی آن بر خود شده و به‌تدریج به این باور خواهید رسید که هرگز روی خوش زندگی را نمی‌بینید و همواره اسیر دردسرهای عجیب و غریب خواهید بود. این عادت باعث کاهش اعتماد به نفس خواهد شد.

بیشتر بخوانید: چگونه اعتماد به نفس خود را تقویت کنیم؟

شوخی اعتراضی

در این سبک از شوخ طبعی، فضایی جهت بیان اعتراضات در قالب طعنه و خنده مصنوعی ایجاد می‌شود که افراد سعی می‌کنند با ترکیب حرف‌های جدی خود با شوخی و خنده اعتراض خود را به طرف مقابل اعلام کنند. در برخی مواقع در این سبک مرز احترام نیز رد شده و فرد موردنظر سعی می‌کند با تحقیر اطرافیان سبب خنده تمسخرآمیز دیگران شوند؛ بنابراین، می‌توان گفت این مدل نیز در دسته سالم صفت شوخ قرار نداشته و هرگونه شوخی که موجب آزار دیگران شود نامناسب است.

شوخی ارتباطی

این سبک از شوخ طبعی هنگامی بروز می‌کند که افراد سعی دارند خود را به جمعی صمیمی پیوند دهند و به‌نوعی سبب شکل‌گیری ارتباطاتی ساده و دوستانه شوند؛ بنابراین، تلاش می‌کنند با خنداندن و سرگرم کردن دیگران خود را در آن جمع موردنظر جای دهند و هر مانعی که سبب عدم پذیرش او در آن جمع می‌شود را از این طریق حذف کند.

شوخی سازنده

این مدل شوخی، مختص زمان‌هایی است که افراد خود را درگیر مشکلات زیاد و جدیدی می‌بینند؛ بنابراین، از این طریق سعی می‌کنند فشار ناشی از این مشکلات را کاهش دهند تا بتوانند با ذهنی باز به دنبال راه‌حلی مناسب باشند و از آن چالش‌ها گذر کنند. درواقع این مدل در افزایش خلاقیت افراد نیز بسیار مؤثر است؛ به‌گونه‌ای که می‌توانند با این شیوه استرس خود را کاهش داده و جوانب مشکل را جور دیگری بنگرند تا در نهایت به پاسخ‌های جدیدی برسند که شاید تا قبل از این نیز به ذهنشان خطور نکرده باشد.

شوخ‌طبعی در روان‌شناسی

ازآنجایی‌که شوخ طبعی تأثیر چشمگیری بر تمامی ابعاد زندگی دارد، بسیاری از روان‌شناسان ترغیب به انجام تحقیقات مختلفی در این زمینه شدند. نتیجه تحقیقات بسیار جالب بود و نشان می‌داد افراد شوخ طبع می‌توانند به هنگام بروز تنش و چالش‌های گوناگون زندگی، خارج از هر چارچوب مرسومی، به دنبال راه‌حل آن بگردند و از شیوه‌های متفاوتی به مسئله پیش رو بنگرند.

بنا بر عقیده بسیاری از نظریه‌پردازان و روان‌شناسان، این ویژگی همانند سوخت ماشین تفکر خلاقانه عمل می‌کند و موجب می‌شود به هنگام بروز چالش‌ها، فرد شوخ طبع نسبت به افراد دیگر، رفتاری آرام‌تر نشان داده و به‌واسطه همین آرامش و آسودگی خیال، به جواب‌های متفاوت‌تر و مؤثرتری دسترسی یابند.

همچنین یکی از اصول کاریزما، داشتن طبع شوخ هست که باعث میشود تاثیرگذاری کلامتان روی دیگران بیشتر باشد. همانطور که افراد کاریزماتیک در جهان معمولا در زندگی شخصی و اجتماعی شوخی بسیاری با مسائل میکنند.

چند مثال از شوخ‌طبعی

برای آنکه بهتر با مفهوم این ویژگی و تفاوت آن با لودگی آشنا شوید، در این قسمت به بیان چند مثال از شوخ طبعی پرداخته‌ایم. تصور کنید که برای اولین بار قدم در یک فضای کاری جدید گذاشته‌اید. قطعا این‌گونه تجربیات در دسته اتفاقات استرس‌آوری هستند که تمامی ما با جنس اضطراب آن آشنا هستیم. حال تصور کنید اگر یکی از همکاران بخش مصاحبه با لحن خنده‌داری از اتفاقات اولین روز کاری خود صحبت کند، چه میزان از استرس شما کاهش می‌یابد؟

تصور کنید اولین معلمی که در ابتدای مهر ماه با کودکان کلاس اولی مواجه می‌شود، کلاس خود را با تعریف کردن از شرین‌کاری‌های فرزند کوچک خود شروع کند، دانش‌آموزان تا چه حد آرام شده و نسبت به آن کلاس اشتیاق نشان می‌دهند؟ تمامی این موارد مثال‌هایی از شوخ طبعی درست و اصولی هستند که نه‌تنها دیگران را معذب نمی‌کنند؛ بلکه موجب آسودگی خیال و شادی افراد می‌شوند.

چگونه به فردی شوخ‌طبع تبدیل شویم؟

پیش از آنکه بدانیم چگونه شوخ طبعی کنیم باید اولین اصل در این صفت، یعنی پایبندی به حریم و رعایت خط قرمزهای افراد را جدی بگیریم؛ همچنین باید بسیار سنجیده عمل کنیم و هر موقعیتی را به بستر شوخی و طنازی تبدیل نکنیم؛ به‌طورکلی اگر می‌خواهید به فردی شوخ طبع تبدیل شوید یا روحیه شوخ طبعی خود را افزایش دهید، توصیه می‌شود خود را همنشین افراد شوخ طبعی کنید که کاملا به این شیوه طنازی وارد هستند. قرارگیری در جمع افراد شوخ طبع ناخودآگاه کلام و جهت صحبت‌های شما را نیز به همان سمت شوخی و خنده دیگران سوق می‌دهد.

اگر همچنان در پی یافتن پاسخ این سؤال هستید که “برای شوخ طبعی چه کنیم؟” می‌توانید بر خاطرات خنده‌دار خود بیشتر تمرکز کنید و با تعریف کردن آن‌ها در موقعیت‌های مناسب و در کنار افراد صمیمی، لحظات خوشی را رقم زنید. برای شروع این مسیر می‌توانید از دوستان صمیمی خود نیز کمک بگیرید و در ابتدا تنها با آن‌‌ها شوخی کنید تا در صورت خطا رفتن در این مسیر بتوانید متوجه اشتباه خود از سوی دوستانتان شوید.

جمع‌بندی

بسیاری از افراد ذاتا شوخ طبع هستند و در تمامی جمع‌ها سبب خنده و سرگرمی دیگر افراد می‌شوند؛ اما تحقیقات مختلف نشان می‌دهند با قرارگیری در جمع افراد شوخ طبع، احتمال اینکه کلام شما نیز رنگ و بوی شوخ طبعی بگیرد بسیار بالا است؛ به‌طورکلی این صفت یکی ویژگی شخصیتی است که موجب می‌شود دیدی مثبت نسبت به زوایای زندگی داشته باشید و به هنگام بروز مشکلات نیز آن را به شوخی بدل کنید تا با ساده پنداشتن آن ابعاد جدیدی از مشکل رو شوند و بتوانید خلاقانه‌ترین راه‌حل‌ها را برای گذر از آن سختی‌ها پیدا کنید.

به همین منظور در این مقاله سعی کردیم به بررسی مفهوم و تمامی جوانب شوخ طبعی بپردازیم تا با علم از این موارد حد و مرز این ویژگی و لودگی را از یکدیگر جدا کنید. درواقع شما هرگز نباید باعث آزار دیگران شوید؛ بنابراین، اگر می‌خواهید یک فرد شوخ طبع همیشه محبوب باشید، در تمامی صحبت‌های خود احترام خود و مخاطبان را حفظ کنید و با رعایت حریم یکدیگر، بهترین لحظات را رقم بزنید.