رانندگی یک مهارت قابل یادگیری است. افراد پس از گذراندن مراحل اولیه و آموزشی آن با اخذ گواهینامه به طور رسمی یک راننده محسوب می‌شوند. افراد هرچقدر بیشتر تمرین کنند و پشت فرمان بنشیند ماهر تر شده و به دنبال آن اعتماد به نفس رانندگی پیدا می‌کنند. همین امر باعث می‌شود که به رانندگی خود باور داشته باشند.

بیشتر بخوانید: اعتماد به نفس چیست؟

پس راننده می‌داند که می‌تواند ماشین را در هر موقعیتی ماننده خیابان، جاده و حتی در بروز حوادث و مشکلات، شرایط را به خوبی کنترل کنند. این مهارت و خودباوری هنگامی بروز پیدا می‌کند که فرد به طور کامل آموزش دیده باشد. در این مقاله قصد داریم به طور کامل در مورد راهکارهای افزایش اعتماد به نفس در رانندگی صحبت کنیم.

دلایل عدم احساس اعتماد به نفس در رانندگی

حوادث و عواملی همچون تصادفات قبلی، ترس از ترافیک و شلوغی، ترس از جاده ها و بزرگراه ها و سایر موارد مشابه می‌تواند منجر به کمبود اعتماد به نفس در رانندگی یا احساس “اعتماد به نفس رانندگی ندارم” شود. که به صورت علمی آماکسوفوبیا و یا رانندگی هراسی نیز نامیده می‌شود. این بیماری بسیار شایع است و اکثر افراد را در همان ابتدای شروع به رانندگی درگیر می‌کند.

البته لازم به ذکر است که این مشکل در بسیاری از آن‌ها بعد از تمرین رفع و در برخی افراد در سطوح مختلفی بروز می‌کند. این بیماری به شکل‌های مختلفی خود را نشان می‌دهد. برای مثال برخی دچار اضطراب خفیف می‌شوند و برخی دیگر نیز ممکن است وحشت و ناتوانی کامل در رانندگی احساس کنند. در ادامه چند دلیل چند دلیلی که باعث عدم اعتماد به نفس در رانندگی افراد می‌شوند را بررسی خواهیم کرد.

  • تجربیات منفی: داشتن تجربه تصادف، شاهد بودن یک تصادف یا هر تجربه بد میتواند در حین رانندگی میتواند دلیلی برای ترس از رانندگی باشد.
  • ترس از دست دادن کنترل: برخی افراد از اینکه کنترل را در حین رانندگی از دست بدهند و منجر به آسیب رسیدن به خود و دیگران و به بار آمدن خسارت شوند.
  • ترس از فضاهای باز: رانندگی در جاده ها و بزرگراه های خلوت برای افرادی که از فضاهای باز میترسند دلهره آور است.
  • ترس از قضاوت های دیگران: بعضی از افراد از اینکه هنگام رانندگی دچار اشتباهی شوند و مورد تمسخر و سوژه دیگر افراد و راننده ها قرار گیرند میترسند.
  • اختلالات اضطرابی: کسانی که دچار اختلالات اضطرابی هستند و ممکن است حمله عصبی و پانیک به آنها دست بدهد.

راه های افزایش اعتماد بنفس و خود باوری در رانندگی

اعتماد به نفس رانندگی ندارم

شما می‌توانید در زمان رانندگی با انجام چند کار ساده، به راحتی اعتماد به نفس و خود باوری خود را در رانندگی تقویت کنید. در ادامه به بررسی هر یک از این روش‌ها خواهیم پرداخت.

  1. داشتن تسلط کافی به رانندگی
  2. شروع تمرین رانندگی در خیابان های خلوت
  3. رانندگی در روز
  4. اعتماد کردن به خود و استفاده از کلمات مثبت
  5. گوش دادن به موسیقی آرامش بخش
  6. توجه نداشتن به تیکه کنایه اطرافیان
  7. داشتن احتیاط کافی در طول رانندگی
  8. تمرین رانندگی با سرعت پایین
  9. آموزش دیدن و کسب مهارت کافی
  10. رعایت قوانین و مقررات رانندگی
  11. داشتن مدیتیشن ضمن افزایش تمرکز و آرامش
  12. آشنایی کامل با قلق ماشین و اجزای آن
  13. هرگاه احساس ناراحتی و نگرانی داشته اید کنار بزنید و استراحت کنید
  14. درون ماشین، عوامل حواس پرتی خود را از جلوی چشم بردارید
  15. قبل از شروع رانندگی مسیر خود را از روی نقشه نگاه کرده و به حافظه بسپارید
  16. همیشه به یاد داشته باشید که همه افراد دچار اشتباه میشوند و به خود سخت نگیرید

اهمیت افزایش مهارت

دارا بودن مهارت لازم و کافی برای رانندگی از مهمترین فاکتور هاست. و برای رسیدن به این مهارت لازم است ابتدا آموزش ببینید و بعد از آن از خیابان و جاده های خلوت شروع به تمرین کرده تا به تسلط و مهارت لازم برسید.

در غیر این صورت و در پی آموزشات غیر اصولی اگر رانندگی را شروع کنید، ممکن است آسیب های جبران ناپذیری به خود یا دیگر افراد و راننده ها برسانید. یا ممکن است دچار خسارات سنگینی شوید. طبق گزارشات در دست اشتباهات انسانی، ناایمنی خودرو مشکلات جاده ای، سه عامل مهم در تصادفات رانندگی هستند.

چگونه مهارت رانندگی خود را افزایش دهیم

در اولین مرحله بهتر است قبل از شروع رانندگی، ابتدا آینه‌ها و صندلی راننده را تنظیم کنید؛ تا به محیط اطراف تسلط کافی داشته ؛ باشید. یادگیری مهارت رانندگی در هوای بارانی یا برفی می‌تواند کمک بسیار زیادی در بالاتر بردن این ویژگی در شما داشته باشد. قلق گیری خودرو و تسلط داشتن به آن نیز باعث می‌شود تا در شرایط بحرانی بتوانید به خوبی خودرو را کنترل کنید.

نشانه های عدم داشتن اعتماد به نفس در رانندگی

آیا شما هم به خودتون میگین: اعتماد به نفس رانندگی ندارم؟ رانندگی با سرعت بسیار بالا یا بسیار پایین یکی از نشانه های عدم داشتن اعتماد به نفس در رانندگی است. عجله و بی قراری برای هرچه زودتر رسیدن نیز می‌تواند نشان از بالا بودن سطح اضطراب افراد در زمان رانندگی باشد. در صورتی که در زمان رانندگی متوحه تعرق بالا در دستان خود شدید؛ یا احساس ضعف بدنی داشتید؛ به احتمال زیاد شما نیز از اعتماد به نفس کافی در زمان رانندگی برخوردار نیستید.

اما این مسئله به معنی نداشتن عزت نفس نیست چرا که تفاوت عزت نفس با اعتماد به نفس بسیار است و عزت نفس یک ویژگی کلی در شخصیت نسبت به ارزشمندی خود است. ولی اعتماد به نفس، اعتماد به توانمندی در یک مهارت خاص است که شاید در رانندگی نداشته باشید ولی نسبت به خود دارید.

بیشتر بخوانید: اعتماد به نفس ظاهری

سخن پایانی

شایان ذکر است که رانندگی یک مهارت اکتسابی است و با تکرار و تمرین شما میتوانید تبدیل به یک راننده حرفه ای شوید. به شرطی که اصول و قوانین رانندگی را به درستی رعایت کنید. با بالا رفتن تسلط، اعتماد به نفس رانندگی پیدا کرده و به خود باوری خواهید رسید. به بیانی دیگر کسی که با اجزای ماشین آشنایی ندارد و فرق میان کلاج و ترمز را تشخیص ندهد، این خودباوری و اعتماد بنفس برای او تعریفی ندارد. داشتن این ویژگی مثبت کافی در این مهارت حساس نیازمند رعایت همه نکات ایمنی و رعایت قوانین و مقررات است.

هنگامی دوره آموزش را پشت سر میگذارید، وقت آن فرا می‌رسد که به تنهایی رانندگی کنید. ابتدا وقتی که کنترل همه چیز را به دست میگیرید، ممکن است دچار هیجان شوید یا حتی خودتان را ببازید. ولی هنگامی که به تسلط و اعتماد بنفس رانندگی برسید، همه چیز آسان تر میشود و دیگر چیزی نمیتواند مانع شما شود. به هنگام نداشتن اعتماد بنفس کامل میتوانید به راه حل های بیان شده توجه کرده و با دیگر افراد باتجربه در این زمینه مشورت کنید.