5 عادت که اعتماد به نفس رو می کشه
اکثرمون در مورد اعتماد به نفس و عادت ها و نحوه استفاده از اون آگاهیم. ولی تقریبا هیچ کدوم راجع به معنی کلمه و بازتابش تو زندگیمون تقریبا هیچی نمیدونیم. خیلی وقتا کمبود اعتماد به نفس باعث شده کاری که دوست داریم، دختری که ازمون خوشش اومده یا اون جایگاهی که تو گروهی که توشیم رو به دست نیاوریم. در مقابل اعتماد به نفس بالا، ما رو تبدیل به یک تصمیم گیرنده قوی و یک لیدر پر جاذبه تبدیل می کنه. خیلی وقتا روابط عمومی بالا نشون دهنده اعتماد به نفس بالا هم هست.
اعتماد به نفس به معنی قبول کردن و اعتماد به خودتون و حس کنترل داشتن روی زندگیتان است.
اعتماد به نفس چیست؟ دانشگاه فلوریدای جنوبی
عادت و اعتماد به نفس به هم چه ربطی دارن
اعتماد به نفس یک خصلت اکتسابیست. این بدین معناست که در طول زندگی با توجه به تجربیات و شرایط مختلفی که در زندگی یک فرد رخ می دهد، اعتماد به نفس، بالا یا پایین می رود. در این بین عادات، بزرگترین تجربیات تکرار شونده در زندگی هستند که بیشتر از همه چیز روی خصلت های اکتسابی تاثیر می گذارند.
همونطور که در قسمت های مختلف این بلاگ میبینید، از استایل مردانه گرفته، تا لایف استایل مردانه همه به صورت کاربردی هست (جذب دختر). ما شما رو با جزئیات خسته نمی کنیم. پس بریم سر ادامه مطلب.
1. ماندن تو موقعیتی که باهاش حال نمی کنید
حضور یا ماندن تو موقعیتی که باهاش مشکلی دارید یا خوشتون نمیاد حتی برای یک مدت کوتاه باعث کاهش عزت نفس می شود. حالا در نظر بگیرین یکی از موقعیت هایی که هرروز باید توش باشین، اینطور اذیت کننده باشه.
مثلا. از محل کار یا با افرادی که باهاشون کار می کنین حال نکنین یا ازشون خوشتون نیاد. حالا کم کم هر روزی که از خواب بیدار می شین، به خودتون یه بد و بیراه هم حواله کنین (به خودت بگی اینجا کجاس که میرم. من ارزشم بیشتر از این نیست. من نمیتون کار بهتری پیدا کنم. و …) کار عزت نفس، تو یکی دو ماه ساختس.
در نظر داشته باشین که عزت نفس با اعتماد به نفس فرق داره. ولی با هم مستقیما ربط دارن. یعنی بالا رفتن یکی باعث بالا رفتن اون یکی و پایین رفتن یکی، باعث و پایین رفتن اون یکی هم میشه.
راه حل. هیچ وقت تو این موقعیت ها نمون. اگه کارت رو دوس نداری عوضش کن. اگه رابطه هست، تمومش کن. اگه لباس گرونیه، بده بره. اگر مهمونی یا دور همیه، نرو. اگه یهو جایی گیر یه کسی افتادی که باهاش حال نمی کنی، جمع کن و برو. خلاصه اینجور جاها گیر نکن.
2. تا آخرین لحظه یاد گرفتن (عادت برای اعتماد به نفس)
یاد گرفتن اصلا چیز بدی نیست. ولی یکی از عادت های خیلی مضر برای اعتماد به نفس (البته عادت خیلی بد در تمام زمینه های زندگی) اینه که تا آخرین لحظه، حتی اون 10 الی 15 دقیقه مونده به قرار (هر شرایط استرس زایی که واست سخته) هنوز داری یاد میگیری. دیدم که یه سری قبل از زنگ های تلفنی مهم، یادداشت بر میدارن. که اصلا چیز بدی نیست. ولی اگه تا آخرین لحظه که می خوای زنگ بزنی، همش داری اون یادداشت ها رو میخونی کاملا اشتباهه.
مثلا. قبل از یک قرار کاری داری و داری سوالا رو میخونی. تا آخرین لحظه می خونی. وقتی وارد میشی: 1. همه چی می پره یا 2. جوابات مکانیکی و کتابی می شه. یا مثلا. می خوای به دختره که شمارش رو گرفتی زنگ بزنی. تا آخرین لحظه هی با خودت یادآوری می کنی که این چنتا مسئله رو حتما بپرسم یا … .
راه حل. قبل از همچین موقعیت های استرس زا، کارایی که بهت حس خوبی میده انجام بده. (اگه از دوستات حس خوب میگیری، با دوستات باش. اگه با گوشیت بازی کنی آروم میشی، اون کارو کن. فقط لطفا نگو من با خوندن سوالا حس خوبی می گیرم :) )
3. باور به این که یه نفر خاص باید تاییدت کنه
بعضی وقتا واسه همه پیش اومده که مثلا من این کار رو خیلی نیاز دارم. یا اگه به اون دختره نرسم، می میرم. اگه تو این مهمونی، طرف رو تحت تاثیر قرار ندم، قرارداد کاریم بهم می خوره. این یکی از ضربه ها هم به اون موقعیته، هم به اعتماد به نفس خودتون. چرا؟ چون این طرز فکر کلا باعث نیازمند (needy) نشون دادن خودتون می شه. و هیچکس از آدم نیدی خوشش نمیاد.
مثلا. سر یه قرار مهمی. و واقعا می خوای اون خانم رو تحت تاثیر قرار بذاری. وقتی دیگه داری میمیری که طرف رو تحت تاثیر قرار بذاری. یا همش به فکر اینی که اون از من خوشش بیاد.
راه حل. همیشه با خودت تکرار کن: “همیشه یک گزینه دیگه هست. و من به تو (طرف مقابل) احتیاج ندارم.” و واقعا باورش کن.
4. قبل از شروع کاری خودتو کلامی رد صلاحیت کنی
بعضیا یاد گرفتن که فروتن باشن. ولی خب فروتن بودن با تخریب خود فرق داره. فروتن بودن یعنی، من از خودم تعریف و در مورد خودم مبالغه نمیکنم (مخصوصا اگه واقعیت نداشته باشه). تخریب خود یعنی، من خودم رو میارم پایین. تکنیک هایی که بلدم، توانایی های خودم و تمام دانش خودم رو کم ارزش و بی اهمیت نشون میدم.
مثلا. فرض کن تو یه جمعی نشستی. و فرضا تو قراره یه آهنگ بخونی یا یه شعر. یا مثلا میخوای یه جک بگی. وقتی میگی من خوندنم قوی نیست. یا جک زیاد با مزه ای نیست.
دلیل انجام این کار بیشتر از همه اینه که انتظارات رو بیاریم پایین. ولی غافل از این که هر چقدر بهتر از چیزی که گفتی باشی، در واقع بهشون گفتی من همین قدرم.
راه حل. تو اینجور موقعیت ها هیچی نگو. نه از خودت تعریف کن. و خودت رو خراب کن.
5. واسم مهم نیست، برام فرقی نمی کنه
بعضیا اینقدر خواسته هاشون رو سرکوب کردن، خودشون رو از خواسته هاشون جدا کردن. یعنی طوری شدن که انگار هیچ خواسته ای ندارن و با همه شرایط اوکی هستن. در صورتی که قدرت تصمیم گیری برای جمع یکی از خصلت های یک رهبر قویه. در استفاده کردن از این موقعیت برای نمایش رهبری خودتون دریغ نکنید.
مثلا. فک کن با دوستات میری بیرون. بعد ازت می پرسن کجا بریم؟ نمیدونم. بام یا پارک؟ فرقی نداره. چی بخوریم؟ هر چی جمع تصمیم بگیره. فست فود یا کباب؟ جفتشون خوبه. چه فیلمی ببینیم؟ من نظری ندارم.
راه حل. بگرد و کوچکترین و ریزترین ترحجیح یا علاقه ای که داری رو پیدا کن و انتخاب کن. – اگه هم واقعا فرقی نمی کنه، یکیش رو انتخاب کن. اگه نمیتونی روی افزایش قاطعیت خودت کار کن.
اگر سوالی دارین، توی بخش دیدگاه ها از ما بپرسین تا سریعا پاسخ بدیم.
من حس میکنم کمبود اعتماد به نفسم از تجربه پایینم هست. در روابطم داره بهم آسیب میزنه. به نظر شما دوره های اعتماد به نفسی که توی سایت های مختلف میزارن، مفیده؟
سلام علیرضا جان،
مرسی که اولین نفری بودی که برای این پست کامنت گذاشتی، خود این نشون دهنده اینه که پتانسیل اعتماد به نفس بالا رو داری.
دوره هایی که میگی، خیلی میتونه مفید باشه به شرطی که دوره معتبری باشه.