چگونه روابط عمومی بالا داشته باشیم؟ راهنمای کاربردی
روابط عمومی بالا یکی از مهمترین مهارت هاییست که هر کسی توی زندگیش باید داشته باشه. دلیلش هم اینه که اگه روابط عمومی بالا داشته باشیم، همه ما رو به عنوان یه آدم اجتماعی میبینن و دوست دارن بیشتر با ما وقت بگذرونن. دوست دارن بیشتر از ما کمک بخوان، دوست دارن بیشتر به ما مسائل شون رو بگن و کلا با ما بیشتر بهشون خوش میگذره.
از روابط کاری گرفته تا روابط عاطفی، همه دوست دارن طرف مقابل شون روابط عمومی بالایی داشته باشه. توی یکی از نظرسنجی های سال 2018 توسط سازمان NACE، مهارت های ارتباطی یکی از مهمترین مهارت های اصلی هست که برای اکثر مشاغل مورد نیازه.
منظور از روابط عمومی بالا توی صحبت های روزمره مردم چیه؟
حالا سوال اصلی که پیش میاد اینه که “روابط عمومی بالا اصن به چه معنی هست؟”. خب واسه جواب دادن به این سوال وارد مباحث علمی نمیشیم چون کلا لفظ روابط عمومی، مربوط به روابط فردی نیست و یک واحد سازمانی رو در بر میگیره (واحد Public Relations یا روابط عمومی در سازمان). یه جورایی میشه گفت به کار بردن این کلمه به عنوان یک مهارت فردی، اشتباه مصطلح هست. به جای این عبارت میتوان گفت: روابط اجتماعی قوی
منظور از روابط عمومی بالا یا همون روابط اجتماعی قوی در صحبت های روزمره مردم، اینه که فرد میتونه:
- صریح و شیوا صحبت بکنه (فن بیان)
- تاثیر گذار حرف بزنه و با حرفاش افراد رو متقاعد بکنه
- مهارت های مکالمه را بلد باشه
- خجالت نکشه و توی موقعیت های اجتماعی مختلف، راحت باشه
- بدونه توی موقعیت های اجتماعی مختلف چه حرفایی هایی باید بزنه و چه چیزایی نباید بگه و آداب معاشرت رو تا حد خوبی بلد باشه
- ساکت نباشه و توی بحث ها، شرکت بکنه
- زبان بدن اون شخص در هنگام صحبت کردن و گوش دادن، حس یه آدم توانا رو بده
- به موقع شوخ طبع باشه

آیا روابط عمومی من پایین هست؟
خودتون رو توی موقعیت های زیر قرار بدین و ببینین شما به این مشکلات بر خوردین؟
- توی حرف زدن، همش توی ذهنتون دنبال کلمات میگردین و تپق زیاد میزنین یا همش با یه تن صدا صحبت میکنین و صداتون آهنگی نداره (میتونین همین الان از خودتون وویس بگیرین و ببینین که این مشکل رو دارین یا نه)
- وقتی دارین حرف میزنین، حس میکنین که حرفاتون شنیده نمیشه یا کسی بهشون توجهی نمیکنه
- توی مکالمه هاتون، نمیدونین با هر کس، چی بگین و به طور مداوم حرف کم میارین و منتظر میشین تا طرف مقابل یه موضوعی رو شروع کنه
- توی موقعیت های اجتماعی مختلف همش حس میکنین که استرس دارین یا تا سوالی از شما میشه، قرمز میشین
- وقتی میرین پیش یکی از فامیل های دوستتون (مثلا مادرش یا پسر عموش)، نمیدونین چی بگین و واستون خیلی عجیبه
- توی بحث ها، ساکت میشینین و تا وقتی سوالی ازتون نشه، اظهار نظر نمیکنین یا اینکه بهتون بعضی موقع ها گفته میشه که “تو چرا هیچی نمیگی؟”
- موقعی که حرف میزنین، دستاتون ناخودآگاه همش سمت صورتتون میره یا صورتتون رو هیچ تغییری نمیدین
- اطرافیان شما رو به نام یه آدم خیلی جدی و خشک میشناسن
- یه دختری یا پسری هست که میخواین جذبش کنین ولی نمیدونین اگه رفتین جلو بهش چی بگین (جذب دختر)
اگه این موقعیت ها برای خودتون یا دور و بری هاتون آشنا هست، احتمالا روابط عمومی بالایی ندارین و باید دست به کار بشین.
چجوری مهارت های گفته شده رو ارتقا بدیم؟
خب همونطور که توی بخش بالا میبینین، روابط عمومی بالا، یکی دو تا مهارت نیست. مجموعه ای از مهارت های ارتباطی هست که به یاد گرفتن هر کدوم و بهتر شدن توی هر کدوم، نیاز به آموزش های پی در پی و بلند مدت داره.
یکی از دلایلش اینه که با یاد گرفتن دانش صرف، نمیشه پیشرفت کرد و حتما باید با تمرین توی موقعیت های اجتماعی واقعی یا موقعیت های مصنوعی که خودتون برای خودتون میسازین، روی خودتون کار کنین. به همین دلیل نمیشه توی یه ماه، دو ماه تغییر خیلی زیادی توی این مسائل کرد. برای همین باید یه برنامه آموزشی بلند مدت برای خودتون بچینین که جلوتر توضیح میدم چجوری.

برنامه بلند مدت برای روابط عمومی بالا
اولین چیزی که باید بهش توجه کنین اینه که قدم اول برای ارتقای روابط عمومی اینه که شما دانش اون بخش رو داشته باشین. مثلا برای اینکه بتونین مهارت های مکالمه یا فن بیان رو یاد بگیرین، باید بفهمین که هر کدوم از این موارد چه معنی دارن؟ چرا شما در آنها ضعیف عمل کردین؟ آیا ذهنیت یا طرز فکر شما راجع به موقعیت های اجتماعی باعث شده به این مشکل بر بخورین؟ یا از کمبود تجربه و تمرین توی اون حوزه ناشی میشه؟
خوندن کتاب ها یا مطالب یا مقالات توی اینترنت میتونه به شما توی این حوزه کمک شایانی بکنه. با توجه به مشکلی که توی خودتون توی حوزه های گفته شده میبینین، مطالعه کنین تا دستتون بیاد. (کتاب هایی برای افزایش روابط عمومی)
بعد از اینکه دانش شما و نگرش شما درباره این موارد درست شد، مرحله دوم نوبت میرسه به پیدا کردن اقدامات عملی برای تمرین عملی توی هر حوزه. به شما اخطار میدم که اگه بدون این که طرز فکر شما تصحیح بشه، وارد تمارین بشین، احتمال داره در جهت درستی تمرینات رو انجام ندین و تمارین بی تاثیر بشه. پس به ترتیب مراحل رو طی کنین.
اقدامات عملی برای روابط عمومی بالا
در اینجا یک سری از کلی ترین روش های بالا بردن روابط عمومی رو براتون میزارم تا این دفعه که با یه موقعیت اجتماعی برخورد کردین، تمرین های عملی داشته باشین. (توجه داشته باشین که اولین قدم، فرا گرفتن دانش توی حوزه روابط اجتماعی هست)
برو تو دل موقعیت
هیچوقت نذار که خجالت و اضطراب جلوتو بگیره و نذاره که با موقعیت های اجتماعی مختلف روبرو بشی. این کار فرمول پیچیده ای نداره. فقط باید وقتی استرس گرفتی، یه لحظه به خودت بیای و به خودت بگی که: اشکال نداره، با وجود استرس میرم جلو و سعی میکنم نشون ندم که استرس دارم. اگر هم نشون دادم مشکلی نیست.
چون همه توی موقعیت های اجتماعی استرس میگیرن ولی بعضی ها با مواجه شدن با اینگونه موقعیت ها، میتونن استرس شون رو کنترل کنن. (منظور از کنترل استرس این نیست که اضطراب رو کامل از بین میبرن. منظور اینه که اونا یاد گرفتن با وجود استرس، کار خودشون رو انجام بدن)
از کارهای ساده تر شروع کن
سعی کن یه لیست از کار هایی که برات ترسناک هستن تشکیل بدی و اونا روی کاغذ بنویس. حالا سعی کن به هر موقعیت از 1 تا 10 نمره بدی (10 ترسناک ترین موقعیت و 1 کمی ترسناک). بعدش توی لیست شروع کن از کارهایی که کمتر ترسناکه شروع کنی و هر کدوم رو چند بار انجام بدی تا به جایی برسی که اعتماد به نفس خوبی توی اون کار بگیری. در کنار اون، باید بدونی کدوم عادت اعتماد به نفس رو کاهش میده.
مثلا اوایل سعی کن که توی یه جمعی، نظر موافق خودت رو به صورت جمله ((آره منم همینطور فکر میکنم)) بیان کنی. بعد چند بار که این جمله رو گفتی و دیدی که راحت شده واست، برو سراغ یه کار ترسناک تر. مثلا با یکی مخالفت کن و طی یک جمله بگو چرا مخالفی. (افزایش قاطعیت) بعدم کم کم برو توی گروه های بزرگتر این کار رو بکن. در نهایت میتونی توی یه گروه 10 نفره مثلا 2 دقیقه سخنرانی کنی.
از افراد سوالات “باز” بپرس
اکثر افراد دوست دارن سوالات چالش بر انگیز ازشون پرسیده بشه تا بتونن بیشتر از یک جمله اطلاعات بدن و راجع بهش صحبت کنن. سوالات بسته سوالاتی هستن که با یه “بله یا خیر” میشه جواب شون رو داد و باید برین دنبال سوال بعدی. مثل این سوال که “میگو دوست داری؟” که جوابش میتونه یه “آره یا نه” خشک باشه. وقتی از یه فردی چنتا از این سوالات پشت سر هم میپرسین، اون فرد حس میکنه که داره به یه مصاحبه پاسخ میده و حس خوبی توش ایجاد نمیشه. اگه میتونین کمتر از این سوالات استفاده کنین.
در مقابل سوالاتی هستن که “باز” محسوب میشن و فرد باید راجع بهشون توضیح بیشتر بده. مثل این سوال که “بچه وسطی بودن توی خانواده چه حسی داره؟” خب اون فرد باید راجع به این قضیه توضیح بده و نمیتونه با یه “آره یا نه” جواب رو ببنده. سعی کنین بیشتر از این نوع سوالات استفاده کنین.

از بقیه تعریف بکن
باورتون نمیشه این مورد چقدر میتونه روی حسی که به بقیه میدین، تاثیر مثبت بذاره. وقتی افراد با شما صحبت کنن و حس خوبی بگیرن، قطعا شما رو به عنوان یه فردی با روابط عمومی بالا میشناسن. البته توی این قضیه زیاده روی نکنین چون افراد حس میکنن که شما دارین به صورت دروغی ازشون تعریف میکنین.
به افرادی که روابط عمومی بالا دارن دقت کن
ببین افرادی که دور و بر شما هستن و روابط عمومی بالا دارن، در طی موقعیت های اجتماعی چه کار هایی میکنن، چه حرفایی میزنن، با چه زبان بدنی صحبت میکنن، چه مواردی رو میگن، چقد شوخی میکنن و …
شما با دقت کردن روی این افراد، میتونین از آنها الگو بگیرین و درک درستی از روابط عمومی و روابط اجتماعی بگیرین. بعد از این موقعیت ها، شما میتونین توی تنهایی به کار هایی که کردن فکر کنین و ازش نتیجه بگیرین.
نکته نهایی
یه مسئله ای که هست اینه که کسانی که استایل لباس پوشیدن بهتری دارن و بهداشت رو بیشتر رعایت میکنن، به نظر میرسه روابط عمومی بالا یی داشته باشن. با توجه به اینکه این بلاگ برای لایف استایل مردانه هست، برای همین بهتره با خوندن مطالب، روی استایل مردانه و بهداشت مردانه تون کار کنین تا مردانگی تون بیشتر بشه

اگه بازم سوالی داشتین، حتما توی دیدگاه ها (پایین صفحه) بنویسین. آیا راه دیگه ای رو شما برای روابط عمومی بالا بردن، امتحان کردین؟ آیا جواب گرفتین یا نه؟ با نظرات تون به بقیه افراد هم در این حوزه کمک کنین.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.